WIE IS BACH?

Johann Sebastian Bach is een heel bekende Duitse componist uit de achttiende eeuw. Hij schreef in zijn leven meer dan duizend muziekstukken. Daarnaast speelde hij zelf klavecimbel, viool en orgel en was hij een tijdje muziekleraar op een school. Toen Bach in Leipzig woonde, leidde hij koren en orkesten. Een groot talent dus!

BACH DEED HET ANDERS

Volgens kenners heeft Bach de klassieke muziek voorgoed veranderd. Hij maakte melodieën en ritmes die nog nooit eerder door iemand bedacht waren. Vele muziekmakers zijn hierdoor op nieuwe ideeën gebracht. Dat werkt zelfs nog door tot de muziek die jij vandaag de dag luistert.

BEKEND VAN…

In Nederland is het bekendste stuk van Bach de Matthäus-Passion. Dit werk gaat over de laatste dagen en de dood van Christus. De Nederlandse Bachvereniging speelt de Matthäus-Passion al zo’n 90 jaar in de dagen voor Pasen, waarbij de uitvoering op Goede Vrijdag voor veel bezoekers een traditie is. In het buitenland speelt men vaker de wat 'lichtere' Johannes-Passion.

JONG GELEERD

Bach kwam uit een heel muzikale familie en hij kreeg zijn eerste muzieklessen van zijn vader toen hij negen jaar oud was. Bach beschouwde zichzelf vooral als vakman en niet als supertalent. Het zou hem verbazen dat zijn werk 250 jaar na zijn dood nog beroemd is. Andere componisten, zoals Händel, waren in zijn tijd veel bekender dan Bach.

HET GRAF VAN BACH

Bach is begraven in de Thomaskirche in Leipzig. Overigens is het helemaal niet zeker of Bach daar echt ligt. Hij kreeg dit bijzondere graf namelijk pas aan het eind van de 20e eeuw. Eerst lag hij op een ‘gewoon’ kerkhof begraven. Toen de muziek van Bach na zijn dood echter beroemd werd, wilden zijn fans hem in een bijzonder graf leggen waar mensen hem konden bezoeken. Een probleem: men was de precieze plaats van het graf vergeten! Het schijnt gelukt te zijn, maar misschien staan alle mensen in Leipzig dus wel iemand anders te bewonderen en ligt Bach nog rustig op zijn oude plekje.

MEER WETEN OVER BACH?

In het lespakket Beats by Bach vind je meer wetenswaardigheden over Bach. Bijvoorbeeld dat hij het maar lastig vond om op de school waar hij les gaf met amateurs te werken. Daar had hij eigenlijk geen geduld voor.

Links

Website van de Nederlandse Bachvereniging
All of Bach
Wikipedia over Bach

Check jouw Bach-mood:

  • Moods happy
  • Moods sad
  • Moods relaxed
  • Moods cool
Leerling of leraar?
» log dan nu in!
Heb je nog vragen? Lees dan onze FAQ.