FAQ

Algemeen

Waarom Beats by Bach?

Muziek is vaak een belangrijk onderdeel van het leven van jongeren. Dit is veelal popmuziek en dat is prima! Maar naast popmuziek zijn er nog vele andere muzieksoorten die een verrijking kunnen zijn voor ontwikkeling en muzikale gevoel. Via Beats by Bach komen jongeren (en hun omgeving) op een actieve manier in aanraking met klassieke muziek en in het bijzonder met de zeer gevarieerde klassieke muziekstukken die Bach gemaakt heeft. Jongeren gaan zelf met deze muziek aan de slag. Ze maken in zeven tot negen CKV-lessen een film met lipdub en zoeken passende muziek bij hun zelfgemaakte filmbeelden. Zo denken ze na over aard en sfeer van de muziek van Bach en krijgt deze muziek een nieuwe waarde voor de jongeren. 

Waarom doen de Rabobank en de Bachvereniging dit?

De Nederlandse Bachvereniging zet zich sinds 1921 in om de muziek van Bach onder de aandacht te brengen bij zoveel mogelijk mensen, omdat Bach een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van de klassieke en populaire muziek. Rabobank ondersteunt al jaren de culturele sector. Rabobank en de Nederlandse Bachvereniging hebben sinds januari 2011 een partnerschap gesloten. Als partner van de Nederlandse Bachvereniging wil ook de Rabobank meer mensen in aanraking brengen met de klassieke muziek van Johann Sebastian Bach. Met Beats by Bach wil de Rabobank een maatschappelijke bijdrage leveren. De Nederlandse Bachvereniging en de Rabobank hebben dus geen commercieel doel met Beats by Bach.

Meedoen

Hoe kan ik meedoen als school?

Onder het kopje ‘Wat is Beats by Bach?’ staat hoe je mee kunt doen. Tevens staat er een formulier om meer informatie of een lespakket aan te vragen. Je kunt ook bij een Rabobank bij jou in de buurt binnenlopen en vragen naar de mogelijkheden om Beats by Bach op jouw school te uit te voeren. 

Hoe kan ik meedoen als Rabobank?

Via Rabobank Nederland (sponsoring@rn.rabobank.nl) kun je de brochure bestellen om scholen te interesseren voor Beats by Bach. Wanneer de school interesse heeft, kun je het aantal gewenste pakketten bestellen in de Raboshop. Je kunt de sponsoring van de lespakketten onderdeel maken van het culturele sponsorbeleid, maar vanwege het maatschappelijke karakter van dit project kun je ook overwegen de lespakketten vanuit het coöperatief dividend te financieren. Het lespakket biedt ook tips voor publiciteit en een persbericht dat je kunt versturen naar lokale of regionale pers. Het overhandigen van het pakket, het bekendmaken van de winnaar en de gemaakte filmpjes kun je namelijk gebruiken voor (online) publiciteitsdoeleinden. Door het wedstrijdelement bereik je niet alleen deelnemende jongeren en docenten, maar ook leerlingen uit andere klassen, ouders, vrienden en familie van de deelnemers die het filmpje willen zien en erop stemmen.

Doen alle lokale Rabobanken mee?

Niet alle lokale Rabobanken doen nog mee, maar elke Rabobank kan zich aanmelden om mee te doen. De Rabobank kan scholen vervolgens kosteloos voorzien van een lespakket. Loop dus gerust eens binnen bij een Rabobank bij jou in de buurt en vraag naar de mogelijkheden om Beats by Bach via hen te bestellen. 

Kunnen alle middelbare scholen meedoen?

Ja, alle middelbare scholen in Nederland (of Nederlandstalige scholen in het buitenland) kunnen meedoen. Let op: het lespakket is het meest geschikt voor havo- en vwo-klassen.

Kan ik ook meedoen als ik geen middelbare school ben?

Ja. Ook muziekscholen, culturele centra of andere instellingen kunnen meedoen met Beats by Bach. Houd er wel rekening mee dat het pakket is afgestemd op een klas van ongeveer 20-30 leerlingen op havo/vwo-niveau en aansluit bij de eindtermen van het vak CKV. Maar Beats by Bach kan ook heel goed door andere groepen jongeren gedaan worden.

Met hoeveel klassen kan ik meedoen?

Je kunt met meerdere klassen meedoen. Er zit geen limiet aan het aantal klassen dat je kunt aanmelden per school. We raden wel aan om als docent niet meer dan vier klassen tegelijkertijd te laten meedoen en het pakket eerst met één klas uit te proberen om er bekend mee te raken. 

Wat is de uiterste inzenddatum van de filmpjes?

Als je meedoet met Beats by Bach in schooljaar 2015-2016, kun je je filmpje uploaden tot en met maandag 30 mei 2016 (tot 12.00 uur). Op 10 juni 2016 kiest een vakjury uit de filmpjes met de meeste stemmen een winnaar.

Het lespakket

Waar komt de naam Beats by Bach vandaan?

De naam Beats by Bach is door jongeren zelf bedacht tijdens de ontwikkeling van het lespakket. De naam verwijst naar de koptelefoons van Beats by Dr. Dre.

Wat is een lipdub?

De lipdub is een eenvoudige, zelfgemaakte videoclip door een groep mensen (van een school of bedrijf) op meestal een populair liedje. Alle groepsleden playbacken een eigen stukje van het liedje en de lipdub wordt in één lang shot, lopend door de gangen van de school, universiteit of organisatie, opgenomen. Vaak wordt een lipdub gebruikt om een school of een bedrijf te promoten. Op YouTube zijn veel Nederlandse en internationale voorbeelden te vinden. 

Worden alle films op de site geplaatst? 

Voordat de leerlingen hun film op de site kunnen plaatsen, controleert de docent eerst of de film geschikt is. Niet alle films worden dus geplaatst. Zie je toch een film waar je moeite mee hebt? Neem dan direct contact op met de Nederlandse Bachvereniging, afdeling educatie via tel. 030 - 2 524 016 of educatie@bachvereniging.nl

Kan ik ook minder of meer dan zeven CKV-lessen met dit lespakket geven?

Wij raden af om het lespakket in minder dan zeven lessen te geven, omdat de leerlingen behoorlijk wat te doen hebben tijdens de lessen. Het lespakket kan wel uitgebreid worden met een of twee extra lessen; als jullie bijvoorbeeld een eigen script willen schrijven of extra draaitijd nodig hebben. 

Past Beats by Bach ook in een projectweek op school?

Ja. Mits de leerlingen minimaal zeven lesuren aan Beats by Bach kunnen besteden. 

Moet ik zelf een camera regelen voor Beats by Bach?

Nee. In het pakket wordt een camera meegeleverd. Meer camera’s maken de lessen logistiek wel een stuk eenvoudiger, omdat de leerlingen de camera dan niet hoeven uit te wisselen en ieder groepje met een eigen camera kan opnemen. In principe is elke camera geschikt, mits deze HD kan opnemen. 

Ik doe mee en heb een vraag of probleem, wat moet ik doen?

Neem contact op met de Nederlandse Bachvereniging, afdeling educatie via tel. 030 - 2 524 016 of educatie@bachvereniging.nl.

Kan ik de muziek van Beats by Bach ook op cd kopen?

Ja dat kan! Alle fragmenten die worden aangeboden in Beats by Bach zijn als volledig werk op cd uitgegeven. Dit zijn de betrokken ensembles en artiesten:
• Nederlandse Bachvereniging onder leiding van Jos van Veldhoven (Channel Classics)
• Lucia Swarts (Amsterdam Classics)
• Pieter-Jan Belder: Musica Amphion en Johanette Zomer (Brilliant Classics)
• Marten Root: Ensemble Schönbrunn (Globe Records)
• Johannes Leertouwer en Menno van Delft (Globe Records)
 

Stemmen

Hoe vaak mag je stemmen?

Je kunt één keer per dag per IP-adres/per computer stemmen. 

Wie mogen er allemaal stemmen?

Iedereen mag stemmen! Dus zet familie, vrienden, kennissen, Facebook, YouTube, Twitter en iedereen in om zoveel mogelijk stemmen te krijgen. 

Check jouw Bach-mood:

  • Moods happy
  • Moods sad
  • Moods relaxed
  • Moods cool
Leerling of leraar?
» log dan nu in!
Heb je nog vragen? Lees dan onze FAQ.